Tuesday, November 8, 2011

LAWATAN SAMBIL BELAJAR KE KUALA SELANGOR

KUALA  SELANGOR
                 
                      SUNGAI  SELANGOR                                  HELANG HELANG DI LANGIT                                                                                                    KUALA   SELANGORPengenalan

Kuala Selangor merupakan sebuah daerah yang terletak di Barat Laut Negeri Selangor. Daerah ini disempadani oleh Daerah Klang di sebelah Selatan. Manakala Daerah Ulu Selangor menjadi sempadan di sebelah Timur dan sebelah barat ia di sempadani oleh Selat Melaka. Keluasan Daerah Kuala Selangor dianggarkan seluas 117,844 hektar.

Kuala Selangor ini dianggap bumi bertuah kerana terdapat banyak tempat-tempat yang menarik dan bersejarah yang boleh dijadikan aset utama dalam aspek perlancongan di daerah ini. Di antara yang menjadi tumpuan utama pelancong ialah Bukit Malawati, Kelip-Kelip di Kampung Kuantan dan Taman Alam Kuala Selangor. Selain itu beberapa tempat lain telah dikenalpasti sebagai potensi untuk dibangunkan sebagai kawasan perlancongan seperti Pulau Angsa, Pantai Remis dan Sungai Selangor.


                                                        BUKIT MALAWATI
                                    HELANG DI PINGGIR  SUNGAI SELANGOR                                       KELIP-KELIP DI KAMPUNG KUANTAN